Ergonomiska skrivbord förbättrar din ergonomi

Ergonomiska skrivbord förbättrar din ergonomi

Oavsett om du arbetar hemifrån eller på ett kontor, har sittande under längre perioder blivit allt farligare och kan orsaka en mängd av hälsorelaterade problem. Du kan till exempel få rygg, bröst och nackskador om du sitter för länge i samma eller i fel position.

Det är ingen hemlighet att många företag och privatpersoner investerar i så kallade ergonomiska skrivbord, som är designade med din kropp och din ergonomi i åtanke. Dessa skrivbord har visat sig minska belastningen på bland annat din rygg, handleder, axlar och nacke.

Varför är dålig ergonomi skadligt?

Ergonomi innebär ofta hur man kan anpassa arbetsmiljö och arbetsplatsen åt människan för att inte slita på kroppen i onödan. Den syftar till att minska risker som ohälsa och olyckor, som har blivit vanliga på moderna arbetsplatser genom att förbättra exempelvis arbetsställning, ljudnivå och klimatet på arbetsplatsen.

Tidigare var dålig ergonomi starkt förknippad med tunga lyft. Vilket förvisso är lika relevant idag. Men numera tillbringar många av oss mer tid i samma position – sittandes. Dålig ergonomi vid sittande arbete orsakar en myriad av problem som inkluderar rygg, axel- och muskelskador och kan ha allvarliga konsekvenser för individens hälsa.

Förbättra ergonomi med skrivbord

En enkel åtgärd för att förbättra ergonomi vid stillasittande arbete är oftast så pass enkel som att köpa ett så kallat ergonomiskt skrivbord. Dessa skrivbord kan hjälpa till med långsiktig hälsa och produktivitet genom att förbättra ergonomin för dina anställda.

Vad är ergonomiskt skrivbord?

Egonomiska skrivbord är speciella skrivbord som är utformade så att individen kan justera både lutningsvinkeln och höjden på skrivbordet, antingen manuellt eller med hjälp av motorn. Därtill har vissa ergonomiska skrivbord en bordsskiva som hela tiden rör sig. Vilket hjälper till att skapa en dynamisk arbetsställning och öka blodcirkulationen. Merparten av skrivborden är designade för användning av datorer och annan relaterad utrustning, samt har ett artikulerat tangentbordsfack för bättre positionering av tangentbordet.

Även om designen och modellerna för dessa skrivbord varierar, har de alla en grundläggande idé – att förbättra ergonomin, minska trötthet och skador och öka produktiviteten på arbetsplatser.

admin

Kommentera